sobota 12. prosince 2015

Jogurt doma dělaný

Jaké je třeba náčiní:
  • skleničky od jogurtů (cca 10 kousků)
  • hrnec na vyváření skleniček
  • metličku 
  • naběračku 
  • lžíci 
  • hrnec na mléko
Postup:

 do hrnce s vodou dám všechny potřebné předměty a vyvařím je - vyplatí se to, zničí se tím bakterie a jogurty pak vydrží opravdu dlouho.. Nejdéle mám zatím vyzkoušeno šest týdnů a byl dobrý ;-)

Do druhého hrnce dám dva litry mléka (výběr nechám na vás)  já kupuji v automatu (nesnáším zbytečné obaly)!

Mléko zahřívám a míchám, když je zahřáté tak, že dělá pěnu nebo že neudržím prst zvenku na hrnci (ve výšce kde je mléko) 
v tu chvíli je mléko ready, odstavím ho 
z plotny a nechám vystydnout.

Vystydnout ale jen do teploty cca 40 stupňů, což je v ten moment, kdy na hrnci už prsty udržím a není to nepříjemné ;-) 

Do takto teplého mléka dám dvě tři lžíce jogurtu a metličkou důkladně promíchám. 

Hotovo, naliji do skleniček, pořádně zavřu 
a nechám 24 hodin stát u topení,  pak dám do lednice a je to.



Když přijde chuť na ovocný, přidám vlastní v zimě zmražené v létě čerstvé ovoce
(borůvky, maliny, ostružiny, jahody). 

Ovoce někdy rozmíchám s agáve nebo javorovým sirupem a mám variantu sladkou
ovocnou a hlavně bez aromat, zahuštění a konzervantů.

Příště zkusím výrobu domácího sýra.
Pokud sýr opravdu vznikne zkusím recept publikovat :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat